Senatorii „sfidaţi” de şeful ANAF cer revocarea lui. „A fost o inconştienţă, ţine de cât de mult ţi s-a urcat funcţia la cap”

1841 times

După ce preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, i-a lăsat pe senatorii din comisia de buget să-l aştepte aproape o oră, fără să se prezinte la audierile pe Codul fiscal şi pe controalele făcute de inspectorii antifraudă, membrii comisiei de specialitate se arată deranjaţi de gestul lui şi cer revocarea acestuia din funcţie. „A fost un gest de inconştienţă”, a acuzat pesedistul Sorin Bota, vorbind pentru Gândul. „E o sfidare a unei comisii parlamentare”, a comentat şi preşedintele comisiei, Viorel Arcaş. Nici liberalii nu-l susţin pe Gelu Diaconu, mai ales după gestul făcut. „Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenţilor”, a spus şi senatorul PNL Marius Bălu.

Neprezentarea lui Gelu Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la audierile din cadrul comisiei de buget a Senatului a stârnit valuri de nemulţumiri atât în rândul senatorilor puterii, cât şi în opoziţie. Mai mult, membrii comisiei de buget cer acum revocarea lui Diaconu de la conducerea ANAF.

După ce a fost lăsat să aştepte aproape o oră, preşedintele comisiei de buget a Senatului, Viorel Arcaş, a susţinut că Gelu Diaconu a sfidat comisia parlamentară.

”Bineînţeles că m-a deranjat, e o sfidare a unei comisii parlamentare. Prin răspunsul pe care l-a dat surprinde şi mai tare în mod negativ. Nu poate să spună că nu are nicio legătură cu Codul fiscal, că iniţiator e Ministerul de Finanţe. Dar ANAF din ce minister face parte? Iar acţiune de imagine nu e în niciun caz, altcineva face acţiuni de imagini. Faptul că nu a venit este spre răul instituţiei, că astfel s-ar fi lămurit nişte probleme. Iar comunicatul dat de dânsul este şi mai grav”, a declarat Arcaş pentru gândul.

Întrebat ce decizie a fost luată după ce s-a constat neprezentarea şefului ANAF la audieri, preşedintele comisiei a spus că a făcut o informare către premierul Victor Ponta.

Bota, PSD: „A fost o inconştienţă, ţine de cât de mult ţi s-a urcat funcţia la cap”

La rândul lui, senatorul pesedist Sorin Bota susţine că gestul lui Gelu Diaconu a fost unul de ”inconştienţă” şi că ţine de cei şapte de acasă şi de ”cât i s-a urcat funcţia la cap”.

”A fost un gest de inconştienţă a unui cetăţean care ocupă o funcţie în statul român şi care ignoră prevederile legislative şi constiutţionale prin care Parlamentul poate să ceară oricui cu o funcţie publică să se prezinte la audiere la comisie. Faptul că a refuzat o solicitare instituţională este o problemă foarte gravă. Maniera civilizată sau mai puţin civilizată a acestui cetăţean de a se exprima sau nu e o chestiune legată de şapte ani de acasă, de câtă şcoală ai făcut, de cât de tare ţi s-a urcat la cap funcţia pe care o ocupi. Acţiunile noastre pot fi şi neavenite, dar sunt perfect regulamentare şi legale. Neprezentarea lui era obligatorie”, a spus Bota pentru gândul.

Mai mult, întrebat dacă vor cere revocarea lui Gelu Diaconu din funcţia de preşedinte ANAF, senatorul PSD a spus că, în cadrul comisiei, deja s-a luat această decizie.

Bălu, PNL: „Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenţilor”

Şeful ANAF nu are susţinere nici din partea liberalilor, deşi cândva a fost membru PNL. Senatorul liberal Marius Bălu s-a arătat şi el deranjat de lipsa lui Diaconu de la audieri, catalogând atitudinea lui drept ”profund arogantă specifică incompetenţilor”.

”M-a deranjat, mai ales că cu o zi înainte ni s-a spus foarte clar că va participa. Este o atitudine profund arogantă, specifică incompetenţilor. Nu este vorba de niciun orgoliu, ci de a se respecta instituţia Parlamentului. Lipsa dânsului de la audiere arată că nu a respectat Parlamentul şi că habar n-are ce este în Codul de procedură fiscală”, a precizat Bălu, contactat de gândul.

Pe de altă parte, deşi l-ar vrea schimbat din funcţie, senatorul PNL susţine că „ar bate la uşi închise”.

Cum le-a dat cu flit Gelu Diaconu senatorilor: „Convocarea mea este neavenită”

Gelu Ştefan Diaconu a fost chemat la şedinţa de joi a comisiei de buget a Senatului, pentru a explica de ce „închide cofetării pentru 5 lei” şi pentru dezbateri privind noul Cod fiscal. Deşi iniţial anunţase că va participa la şedinţă, senatorii din comisia de specialitate l-au aşteptat degeaba aproape o oră. Gelu Diaconu nu s-a prezentat şi, mai mult, nici nu a mai răspuns la telefon.

Reacţia lui a venit abia după câteva ore, ”din respect faţă de instituţiile democratice ale statului şi opinia publică”, şi i-a enervat şi mai tare pe parlamentari. ”Convocarea mea la comisie este neavenită”

El a precizat că o discuţie pe tema controalelor Fiscului nu ar fi oportună, precizând că informaţiile privind închiderea unor agenţi economici pentru "2 -3 lei" sunt "pure invenţii". "Orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituţii care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exerciţiu de imagine", susţine Diaconu.

Mai mult, Diaconu a mai transmis şi că ANAF a participat la dezbaterile din Parlament pe tema proiectului Codului de procedură fiscală prin specialişti desemnaţi de conducerea ANAF.

"Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului (Finanţelor n.n.) de un alt secretar de stat prezent în toate situaţiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele şi cu privire la experţii noştri care vor asigura suportul de specialitate", mai arată comunicatul ANAF.

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto