Aurescu: Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE. Trebuie încurajată

1336 times

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri şi sâmbătă, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE de la Riga, el afirmând că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE, iar eforturile acestui stat trebuie încurajate

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, pe agenda reuniunii ministeriale informale de la Riga s-au aflat criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă şi revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV).

Miniştrii au avut un prim schimb de opinii privind pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic (PaE), care va avea loc la Riga, în perioada 21-22 mai 2015.

Şeful diplomaţiei române a arătat că reuniunea din capitala letonă ar trebui să devină un reper pentru o viziune ambiţioasă a UE faţă de statele din Vecinătatea Estică şi a evidenţiat importanţa unei abordări flexibile, pe termen mediu şi lung, care să ţină cont de aspiraţiile europene ale statelor partenere şi de principiile diferenţierii şi evaluării pe baza meritelor proprii, însă cu utilizarea înţeleaptă a condiţionalităţilor, astfel încât acestea să încurajeze partenerii.

Bogdan Aurescu a subliniat că este necesar ca Parteneriatul Estic să se concentreze mai mult, în viitor, pe soluţionarea conflictelor îngheţate folosind inclusiv diversele instrumente de asistenţă aflate la dispoziţia UE.

"UE nu trebuie să ezite în a se implica în rezolvarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică", a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat faptul că Republica Moldova este statul partener cel mai avansat din PaE şi, din acest motiv, eforturile autorităţilor de la Chişinău trebuie încurajate şi sprijinite în mod constant.

Aurescu şi-a exprimat speranţa, în urma vizitelor la Chişinău a Preşedintelui României, respectiv la Bucureşti a ministrului de externe al Republicii Moldova, că guvernul de la Chişinău va menţine angajamentul european şi a încurajat omologii să ia parte la reuniunea Grupului de Prieteni pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, convocată de miniştrii de externe român şi francez pe 16 martie, la Bruxelles.

Bogdan Aurescu a adresat statelor membre - care nu au făcut-o încă - îndemnul să ratifice Acordurile de Asociere şi Liber Schimb cât mai curând, România fiind primul stat care a îndeplinit acest obiectiv, în iulie 2014.

De asemenea, el a susţinut ca la Summit-ul de la Riga să se înregistreze progrese tangibile în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru Georgia şi Ucraina.

Ministrul român de externe a mai arătat că Summit-ul ar trebui să recunoască perspectiva europeană a statelor din PaE, inclusiv a Republicii Moldova, această perspectivă având relevanţă strategică
pentru UE.

Potrivit comunicatului de presă al MAE, revizuirea Politicii Europene de Vecinătate a fost abordată din perspectiva lansării, la 4 martie 2015, a procesului de consultare cu statele partenere PEV.

Acest proces complex se înscrie într-un cadru mai amplu al reevaluării de către Uniune a provocărilor cu care se confruntă ambele regiuni – sud şi est – şi vizează crearea cadrului adecvat pentru utilizarea judicioasă şi eficientă a tuturor instrumentelor europene pentru Vecinătate.

În cadrul discuţiilor, care s-au desfăşurat cu participarea omologilor din statele aspirante şi candidate la aderare, a fost subliniat rolul activ şi constructiv pe care acestea trebuie să îl joace pentru a contribui la consolidarea acţiunii şi profilului Uniunii în plan regional.

Ministrul român de externe a remarcat necesitatea unei abordări regionale echilibrate între dimensiunile estică şi sudică a PEV şi a înaintat propunerea ca în cadrul procesului de reflecţie privind revizuirea PEV să se includă şi dezvoltarea unor platforme de dialog pe teme de securitate, având în vedere evoluţiile de securitate din vecinătatea UE, atât în est, cât şi în sud, precum şi
preocupările în acest sens ale statelor partenere.

De asemenea, Aurescu a făcut, totodată, o prezentare a elementelor principale ale sugestiilor MAE român de modernizare a PEV, înaintate deja la Bruxelles.

Sursa: mediafax

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto