International

Tunisia a devenit prima ţară arabă şi a patra din lume la numărul divorţurilor, cu o medie de 41 pe zi, conform statisticilor dezvăluite de Ministerul Justiţiei, relata ieri EFE. Potrivit unui raport publicat miercuri, anul trecut 15.892 de căsătorii s-au destrămat într-o ţară cu doar 11 milioane de locuitori, reprezentând o medie de 1.248 de divorţuri pe lună, majoritatea dintre ele în mod „unilateral”, ceea ce înseamnă la decizia unuia dintre soţi. Legea islamică sau „sharia” este mai indulgentă cu bărbatul, căruia nu-i pretinde să prezinte motivele pentru care vrea să divorţeze şi nici nu are nevoie de consimţământul soţiei, cu care legea este mult mai restrictivă. În cazul în care soţia ia iniţiativa divorţului atunci poate pierde drepturile la zestre sau compensaţia economică. Această compensaţie este calculată de judecător şi este solicitată de partenerul care nu a cerut divorţul. Acest tip de compensaţie este de câteva mii de dinari (circa 350 de euro), ceea ce contribuie de asemenea la creşterea numărului de divorţuri.
Două femei au fost atacate cu lovituri de ciocan pe străzile din Chalon-sur-Saone, în zona est-centrală a Franţei, de către un bărbat „îmbrăcat în negru” şi care ar fi strigat „Allah Akbar”, potrivit unui comunicat comun al Prefecturii şi Parchetului, informează AFP. O sursă apropiată anchetei a declarat că pista unui act comis de un dezechilibrat psihic este cea privilegiată. Cele două femei au fost rănite uşor. Una dintre ele a fost lovită „în spatele capului”, iar rănile au necesitat patru puncte de sutură, precizează comunicatul.„Cele două victime sunt şocate”, potrivit Prefecturii departamentului şi Parchetului, care adaugă că agresiunile au avut loc „la sfârşitul dimineţii” şi „la intervale de câteva minute, în apropiere de centrul oraşului”. Agresorul „a fugit imediat şi nu s-a mai manifestat de atunci”.
Coreea de Nord a lansat o rachetă care a survolat Japonia, a anunţat guvernul nipon, precizând că anunţul acestui tir a fost făcut cu câteva minute mai devreme de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido, au precizat autorităţile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanşat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului. „Trece o rachetă. Trece o rachetă. Se va întâmpla probabil deasupra Insulei Hokkaido din direcţia Oceanului Pacific. Mai ales nu strângeţi obiectele pe care le puteţi găsi”, a precizat sistemul de alarmă J-Alert, potrivit imaginilor transmise de mass-media. Acest nou tir a avut loc în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, se află într-o vizită în India unde a lansat un nou apel la întărirea presiunii asupra Coreii de Nord. A fost a doua oară în mai puţin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august. Între timp, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear la 3 septembrie.
Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii care a avut loc la staţia de metrou londoneză Parson Green, relatează site-ul cotidianului „Express”. Explozia a fost declanşată de un dispozitiv improvizat, iar serviciul britanic de informaţii interne, MI5, participă la investigarea incidentului, a anunţat Poliţia Metropolitană din Londra. „La ora 8:20 în această dimineaţă, la staţia de metrou Parsons Green, a avut loc o explozie într-o garnitură de metrou. Apreciem că a fost vorba despre o detonare a unui dispozitiv exploziv improvizat. Există rapoarte privind 18 persoane rănite. Cele mai multe dintre răni sunt arsuri. Locul incidentului rămâne închis, iar investigaţia continuă. Există multe întrebări urgente în curs de soluţionare, iar sute de detectivi implicaţi verifică înregistrările camerelor de supraveghere, fac o anchetă criminalistică şi discută cu martorii. Această investigaţie este susţinută de colegii noştri de la MI5, care au venit cu expertiza lor în domeniul informaţiilor. Locuitorii Londrei se pot aştepta la o prezenţă sporită a poliţiei, în special în sistemul de transport, de-a lungul zilei”, a declarat comisarul de poliţie Mark Rowley. Întrebat dacă a fost reţinută vreo persoană, Rowley a spus: „Este o investigaţie în desfăşurare pe care o urmărim în direcţia pe care am indicat-o”. Poliţia Metropolitană nu a oferit informaţii despre conţinutul dispozitivului exploziv şi a reiterat faptul că explozia este investigată ca incident terorist. Potrivit unor imagini publicate pe Twitter, ar fi vorba despre un dispozitiv exploziv improvizat care a fost plasat în interiorul unei găleţi din plastic de culoare albă, învelită într-o pungă din plastic. Mai multe fire ieşeau din acest dispozitiv, iar o substanţă necunoscută a fost împrăştiată pe o rază de câţiva metri. Conform unor surse citate de „The Telegraph”, pachetul ar fi conţinut substanţe chimice nocive şi ar fi fost amplasat lângă una dintre uşile de acces în metrou.
Președintele american Donald Trump a denunțat vineri atentatul de la Londra, unde o explozie s-a produs la stația de metrou Parsons Green, și a afirmat că teroriștii trebuie tratați într-o manieră mult mai dură. Explozia unui dispozitiv improvizat produsă vineri dimineața la metroul din Londra s-a soldat — conform ultimului bilanț — cu rănirea a 22 persoane care sunt spitalizate. Incidentul a fost calificat de poliția britanică ca fiind ’terorist’. ’Un alt atac la Londra comis de un lup singuratic (terorist). Aceștia sunt oameni bolnavi și demenți care se află în atenția Scotland Yard. (Măsurile) trebuie să fie proactive!’, a scris Trump pe Twitter. ’Teroriștii singuratici trebuie tratați într-o manieră mult mai dură. Internetul este principalul lor instrument de recrutare pe care trebuie să-l blocăm și să-l folosim mai bine!’, a mai scris el. Trump încearcă să pună în aplicare ordinul privind interdicția de călătorie în SUA pentru imigranții din 6 țări musulmane, însă a întâmpinat rezistență din partea instanțelor judecătorești. ’Interdicția de călătorie în Statele Unite ar trebui să fie mult mai largă, mai dură și mai precisă — însă, în mod stupid, nu ar fi corect politic!’, a mai spus el.
O instanță de trei judecători a celui de-al nouălea circuit de Curte de Apel din SUA a respins încercarea guvernului de a interzice temporar accesul în țară al majorității refugiaților. Curtea a decis că refugiații care au relații cu o agenție de transfer trebuie excluși din ordinul executiv de interdicție semnat de președintele Donald Trump. Ordinul referitor la interzicerea călătoriilor în SUA pentru cetățenii a șase state cu populație majoritar musulmană nu se poate aplica, potrivit judecătorilor, nici bunicilor, unchilor, mătușilor și verilor celor care au reședința legală în Statele Unite. Sentința de joi se adaugă la o serie de lovituri primite în instanțe de măsura decisă de Trump, prin care se interzice timp de 90 de zile accesul în SUA a persoanelor provenite din Iran, Siria, Libia, Somalia, Sudan și Yemen. Cei trei judecători au fost unanim de părere că puterea executivă nu a explicat suficient de convingător de ce este nevoie de interdicție chiar și împotriva rudelor apropiate a rezidenților și a refugiaților pentru care garantează o agenție de transfer. În iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că ordinul prezidențial poate fi implementat limitat, dar nu se poate aplica persoanelor care au relații de bună-credință cu entități sau persoane din SUA. Guvernul a considerat că interpretarea se aplică într-un număr restrâns de cazuri, dar statul Hawaii atacat punctul de vedere guvernamental într-o instanță locală. Aceasta a dat dreptate statului împotriva administrației federale de la Washington, iar Curtea de Apel a susținut joi sentința instanței inferioare, arătând că "este greu de văzut cum se poate considera că un bunic, un nepot, o mătușă, un unchi, un cumnat sau un văr nu are o relație bona fide (de bună-credință, n. red.) cu rude din Statele Unite". Curtea de Apel a respins și argumentul administrației că garanțiile scrise din partea agențiilor de transfer, prin care acestea se obligă să asigure servicii anumitor refugiați, nu reprezintă o relație de bună-credință. Pregătirile anterioare ale agențiilor și cheltuirea unor resurse pentru fiecare refugiat "susțin decizia curții districtuale că există o relație bona fide cu refugiatul". O purtătoare de cuvânt a Departamentului Justiției a declarat: "Curtea Supremă a intervenit deja pentru a corecta aceste instanțe inferioare, iar acum vom reveni la Curtea Supremă pentru a revendica dreptul puterii executive de a proteja națiunea".
Australia va revizui procesul de acordare a cetăţeniei, pe care îl va face mai dificil, în cadrul unei reforme majore menite să limiteze imigraţia, relatează BBC News. Cei care vor să devină cetăţeni vor trebui să treacă teste mai dificile de cunoaştere a limbii engleze, dar şi să demonstreze că împărtăşesc „valorile australiene”, a afirmat premierul Malcolm Turnbull. De asemenea, solicitanţii vor trebui să aibă drept de rezidenţă permanentă în ţară timp de patru ani, cu trei ani mai mult decât în prezent. Cei care vor să obţină cetăţenie trebuie să dovedească faptul că sunt integraţi în comunitate, adăugând adeverinţe de muncă, de student sau de apartenenţă la organizaţii cetăţeneşti. Măsura vine la două zile după ce Australia a impus condiţii mai stricte pentru acordarea de vize muncitorilor străini. Turnbull a explicat că modificările au ca scop să garanteze că migranţii sunt mai bine integraţi în comunitate. „Este important să înţeleagă că îşi iau un angajament faţă de valorile noastre australiene”, a adăugat el. Un imigrant va putea cere cetăţenie de maxim trei ori.
Doi dintre cei trei copii care au avut viziuni cu primele apariţii ale Madonei sau Fatimei urmează să fie canonizaţi luna viitoare în timpul vizitei papei Francisc la sanctuarul portughez. „Copiii păstori Francisco şi Jacinta Marto vor fi proclamaţi sfinţi la 13 mai” a anunţat Radio Vatican după ce papa a prezidat o şedinţă a Consistoriului având ca temă stabilirea acestei date. Sfinţii sunt creştini care, după moarte, pot înfăptui miracole prin chemarea intervenţiei divine în urma rugăciunilor. De obicei, ei ating această recunoaştere în urma unui proces îndelungat în care Vaticanul confirmă că miracolele s-au petrecut prin intermediul acestora. Vizita papei, la 12 şi 13 mai, va celebra aniversarea centenarului de la prima apariţie a Madonei sau Fatimei. Conform tradiţiei catolice, Fecioara Maria ar fi apărut de şase ori în faţa a trei copii păstori, prima oară la 13 mai 1917. Francis Marto şi sora sa, Jacinta, au murit la trei ani de la apariţii, la vârsta de 10 şi, respectiv, 9 ani, mai arată sursa citată. Al treilea copil vizionar, Lucia de Jesus dos Santos, a devenit călugăriţă şi a decedat în 2005, la vârsta de 97 de ani. Procesul de beatificarea a sa se află încă în etapa de definire. Madona a arătat copiilor viziuni - Cele trei secrete de la Fatima - cuprinzând sfârşitul Primului Război Mondial, izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial şi „reconversia” Rusiei comuniste la creştinism. Cel de-al treilea secret a fost dezvăluit abia în 2000 de Ioan Paul al II-lea, pe atunci papă, care a declarat că viziunea era o profeţie a încercării sale de asasinare din 1981.
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, în plină formă, a sărbătorit ieri împlinirea vârstei de 91 de ani. La fel ca în fiecare an, evenimentul a fost marcat prin 41 de salve de tun în Hyde Park şi 62 salve trase din Turnul Londrei, informează lepoint.fr. Suverana britanică şi-a petrecut ziua de naştere cu discreţie, într-un cadru privat. Născută pe 21 aprilie 1926, regina britanică obişnuieşte să îşi marcheze aniversarea în „doi timpi” - în ziua naşterii propriu-zise, în intimitate, şi apoi printr-o ceremonie oficială în luna iunie, potrivit unei tradiţii seculare. Deşi are o sănătate de fier, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, acceptă constrângerile vârstei şi a început de câţiva ani să îşi relaxeze, treptat, programul vizitelor de stat şi al angajamentelor sale oficiale. În 2016, la cea de-a 90-a aniversare, suverana a făcut o veritabilă baie de mulţime, ultramediatizată, în faţa castelului Windsor, urmată de petreceri şi spectacole în întreaga ţară.
În vreme ce toţi marii constructori caută să utilizeze la scară largă fibra din carbon, Ford experimentează un alt material inovator în industria auto. Este vorba despre un material regăsit din abundenţă în natură: bambusul. Lemnul, care se găseşte în cantităţi mari în Asia, este unul dintre cele mai rezistente materiale naturale. Potrivit specialiştilor, bambusul poate fi la fel de rigid ca oţelul, cel mai folosit material când vine vorba despre arhitectura maşinilor moderne. În prezent, lemnul asiatic este folosit în industria mobilei, a construcţiilor şi chiar alimentară. Sunt anumite specii de bambus care intră în categoria plantelor cu cea mai rapidă creştere pentru că se pot mări cu 90 de centimetri în numai 24 de ore. Din aceste raţiuni, Ford se gândeşte serios să folosească bambus în maşinile sale viitoare. Americanii au testat materialul în ultimii ani şi au evaluat posibilitatea de a-l folosi în interiorul maşinilor. A fost testată combinarea sa cu plasticul şi s-a ajuns la concluzia că se comportă mai bine decât orice alt compus sintetic sau din fibre naturale. De asemenea, a fost încălzit la 100 de grade Celsius pentru a-i fi testată integritatea.
Douăzeci și nouă de persoane au fost arestate preventiv după o manifestație "antifascistă" la Paris duminică seara, desfășurată la finalul primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, relatează luni AFP, citând poliția. Șase polițiști și trei manifestanți au fost răniți ușor în urma violențelor în cursul cărora 143 de persoane au fost reținute, potrivit poliției. Mai multe sute de tineri "antifasciști" s-au reunit în capitala franceză "împotriva" centristului Emmanuel Macron și a candidatei extremei drepte Marine Le Pen, care s-au calificat pentru al doilea tur de scrutin, programat la 7 mai. Manifestanții s-au adunat înainte de anunțarea primelor estimări ale rezultatelor primului tur al alegerilor, la apelul unor mișcări "antifasciste" și "anticapitaliste", care intenționau să organizeze o "noapte a baricadelor". Tinerii, dintre care mulți erau îmbrăcați în negru și purtau cagule, au aruncat cu sticle și petarde spre polițiști. Mai multe mașini au fost incendiate și vitrine sparte. Patruzeci de acțiuni, reunind aproximativ 2.000 de persoane în total, au fost înregistrate în mai multe orașe în provincie, potrivit unei surse a poliției, dintre care cele mai importante au avut loc la Nantes (vest), unde au ieșit în stradă 300 de persoane, și la Toulouse (sud-vest), unde au fost 250 de manifestanți. Manifestanții au provocat distrugeri în ambele orașe. Mai multe rețineri au fost operate la Nantes, au declarat duminică seara autoritățile. La Bordeaux, forțele de ordine au fost atacate cu proiectile și drept urmare au făcut două rețineri. O persoană a fost arestată preventiv.
Sigură de victorie în alegerile anticipate din 8 iunie, premierul britanic Theresa May a refuzat să excludă posibilitatea majorării impozitelor. Un sondaj Comres publicat de „Sunday Mirror” arată că Partidul Conservator, de guvernământ, poate conta pe 50% din voturi, în timp ce principala formaţiune de opoziţie, Partidul Laburist, are 25%, transmite Reuters. Conservatorii sunt în creştere cu 4% faţă de săptămâna trecută şi la cel mai ridicat nivel într-un sondaj Comres, din 1991. Decizia surprinzătoare a prim-ministrului de a convoca alegeri anticipate a adus însă în actualitate întrebări presante, cum ar fi pensiile, fiscalitatea şi ajutoarele pentru străinătate. Ministrul de Finanţe, Philip Hammond, afirma că promisiunile fiscale din campania electorală din 2015 i-au limitat posibilităţile de gestionare a economiei. El a părut că deschide astfel calea spre o mărire a impozitelor.
Alegătorii francezi au aşteptat la cozi lungi şi peste trei ore pentru a putea să voteze la secţiile deschise în străinătate, Este cazul unei secţii de vot deschisă în metropola canadiană Montreal. Între timp, reprezentanţii ministerului de Externe susţin că prezenţa ridicată la urne nu a creat probleme majore la secţiile deschise în străinătate. De asemenea, ministerul responsabil cu organizarea alegerilor în afara graniţelor franceze a precizat că prezenţa ridicată la urne a dus la crearea cozilor din Montreal, relatează BBC News. Cozi lungi s-au format şi în mai multe capitale europene, precum Londra şi Berlin. Alegătorii francezi s-au mobilizat în multe oraşe din întreaga lume pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Analiştii cred că prezenţa ridicată la urne va fi crucială pentru oprirea ascensiunii candidatei Frontului Naţional, Marine Le Pen. Primii doi clasaţi în alegerile de duminică vor continua lupta în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, care este programat să aibă loc pe 7 mai.
Musulmanii care migrează în Europa ar trebui să înțeleagă că există locuri mai bune pentru ei să trăiască dacă nu vor să accepte modul de viață european, a declarat ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble, informează Reuters. Acestor migranți care nu acceptă modul de viață al Europei ar trebui să li se spună "ați luat o decizie greșită" a adăugat Schaeuble în timpul unei mese rotunde la Berlin. "Sunt locuri mai bune în lume unde se poate trăi sub legea islamică decât Europa" a mai spus el. Vorbind despre zona euro, el a declarat că, dacă țările europene doresc să păstreze euro, ele trebuie să implementeze cadrul de responsabilitate comună privind moneda unică europeană.
Cetăţenii Ucrainei nu vor mai avea nevoie de viză pentru şederea pe termen scurt în ţările UE, în baza unui proiect adoptat recent de Parlamentul European. În baza noii legi, aprobate cu 521 de voturi pentru, 75 împotrivă şi 36 de abţineri, ucrainenii care deţin paşapoarte biometrice vor putea intra fără viză în statele UE pentru 90 de zile, în scopuri turistice, de afaceri sau pentru a vizita rude sau prieteni, nu însă şi pentru a munci. Excepţie fac Irlanda şi Marea Britanie, în schimb noile reguli se vor aplica şi în cazul Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei, care nu sunt membre ale UE.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto