Iasi

Terenurile agricole situate în intravilan, adică în orașe, vor fi scutite în totalitate de regimul de impozitare diferențiat, astfel că proprietarii nu vor mai plăti nici pentru 400 metri pătrați din teren impozitul aferent unui teren cu construcții, așa cum este prevăzut în legislația actuală. Noutatea este inclusă într-un proiect de act normativ care a trecut recent de Parlament și care va aduce modificări Codului fiscal în acest sens. Potrivit inițiatorilor proiectului, impozitarea la nivelul prevăzut pentru terenurile cu construcții a dus la dublarea sau chiar triplarea impozitelor pe care le achită contribuabilii, existând astfel inechități actualmente. Vă reamintim că impozitele locale, fie ele pe terenuri, construcții sau mașini se achită la departamentele de specialitate ale primăriilor în două rate egale, până la finalul lunilor martie și septembrie. De altfel, cine a achitat integral impozitele pentru 2017 până la 30 martie a putut beneficia de o reducere de până la 10%. Revenind la prevederile ce vor schimba Codul fiscal, acestea se vor putea aplica doar din 2018, în condițiile în care impozitele locale sunt datorate de persoanele ce au în proprietate bunurile la data de 31 decembrie a anului.
Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin Serviciul de Ocupare EURES Romania oferă 200 locuri de muncă vacante pentru munca sezonieră, ambalat fructe și verdețuri (regiunea Lérida) Spania. Sunt solicitate persoane apte pentru muncă, cu sau fără experiență la ambalat fructe și verdețuri, cunoștințe de limbă română și/sau spaniolă. Durata contractului de munca este de 4 luni, data începerii contractului fiind 1 iunie 2017. Timpul de lucru este de 8 ore pe zi, în 2 schimburi: dimineața 600 – 1400 și după masă 1500 – 2300. Salariul oferit este de 900 – 1200 euro/lună. Cazarea este oferită de angajator contra unei sume de 5 euro/zi (se plătesc doar zilele lucrătoare). Transportul și masa nu sunt incluse.
Fostul liberal a beneficiat de prevederile vechii legislaţii penale. Astfel, deşi a recunoscut o şpagă de un milion de euro, a primit o pedeapsă în plus de doar 6 luni. Judecătorii Tribunalului Vaslui au pecetluit soarta juridică a fostului mi­nistru Relu Fenechiu. Condamnat în două dosare, într-unul dintre ele pedeapsa fiind aproape executată, Fenechiu s-a ales cu o condamnare finală de 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Judecătorii vasluieni au con­topit pedeapsa de 5 ani de în­chisoare primită de Fenechiu în dosarul „Transformatorul“ cu cea de 3 ani şi 10 luni, primită anul trecut, după ce a recunoscut că a primit şpăgi de aproape un milion de euro pentru intervenţii la licitaţii publice. Contopirea a fost efectuată în baza vechiului cod penal care prevedea, în cazul contopirii pedep­selor, că pedeapsa cea mai mare este şi cea finală, judecătorii având însă posibilitatea să acorde un spor de pedeapsă. Astfel, după contopire, fostul liberal a primit un spor de pedeapsă de 6 luni, la fel cum justiţia din România a procedat şi în alte speţe similare. Relu Fenechiu execută în prezent cinci ani de puşcărie după ce a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu. Anul 2016 a fost unul nefast pentru fostul baron liberal el fiind pus sub acuzare, până în prezent, în alte două dosare de trafic de influenţă. În­tr-unul dintre acestea a recunoscut fap­tele şi a fost de acord să primească o pe­deap­să de 3 ani şi 10 luni de închi­soare cu executare, acordul de recu­noa­ştere fiind deja confirmat de instan­ţă. Potrivit acordului de recunoaştere, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitate de deputat ar fi pretins de la socie­tatea de IT Siveco 15% din valoarea a două contracte derulate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei) şi de Antibiotice SA (în valoare de 8.130.721 de lei), promiţând în schimb că va ajuta la câştigarea, respectiv buna derulare a celor două contracte. În dosarul de la DNA în care este cercetat în continuare, Relu Fenechiu ar fi cerut o mită de peste 4 milioane de euro pentru a facilita desfăşurarea unui contract. Eventuala pedeapsă primită în acest dosar va fi contopită, în mod similar, cu cei 5 ani şi 6 luni stabiliţi ieri de judecătorii din Vaslui. Fenechiu se află în puşcărie din ia­nuarie 2014, de mai bine de trei ani, şi în scurt timp poate solicita şi liberarea condiţionată. Sursa: ziaruldeiasi
Şansa oferită de legea 186 din 2016, prin care persoanele care au lucrat în străinătate ani buni ori cele care nu au lucrat cu carte de muncă îşi pot plăti vechimea din urmă, a mobilizat un număr de 348 de ieşeni. Aceştia au „cumpărat” până la data de 22 februarie, efectiv vechimea în muncă de la Casa de Pensii Iaşi, în condiţiile stabilite de lege. Actul normativ oferă posibilitatea asigurării pentru cel mult cinci ani anteriori datei la care se încheie contractul, cu condiţia ca doritorul să nu fie deja ieşit la pensie şi să nu fi fost asigurat în sistemul public de pensii în perioada solicitată. Cei care doresc să-şi cumpere vechimea trebuie să se grăbească deoarece ultima zi în care actul normativ poate fi aplicat este 27 aprilie a.c. Cei care doresc perioada maximă, vor trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maximă care se poate lua în calcul pentru plata asigurării este de cinci ori valoarea salariului mediu brut în vigoare pentru respectiva perioadă. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. Cei interesaţi trebuie să se adreseze funcţionarilor de la Casa de Pensii, unde vor fi îndrumaţi cu privire la dosar.
Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale va scădea în acest an comparativ cu 2016, pana la 6,91 miliarde lei, conform proiectului bugetului de stat. Pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit se vor aloca 20 de milioane de lei, cu 44% mai mult decât anul trecut, iar programul pentru construcţii de locuinţe şi săli de sport va avea un buget de 70 milioane lei faţă de doar 34 de milioane cât a fost alocat în 2016. De asemenea, finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia locuinţă are un buget de aproape 53 de ori mai mare. Potrivit autorităţilor locale, la nivelul municipiului Iaşi există aproximativ 400 de clădiri cu diferite grade de risc seismic.
Ieşenii au aplicat în număr mare pentru un loc de muncă în 2016. Aproape 200.000 utilizatori din Iaşi s-au înregistrat anul trecut la posturile vacantate prin intermediul site-ului de angajari, potrivit unui studiu dat publicităţii de compania care deţine platforma de recrutare online. Site-ul detine o cotă de 60% din piaţa de recrutare online din România, iar numărul total de aplicări pentru joburil a depăşit anul trecut 8 milioane. În 2016, locurile de muncă cu cele mai multe aplicări au fost în domeniul vânzărilor, pentru poziţii de şef de magazin, consultant în vânzări sau manager de dezvoltare. Candidaţii care cer salarii mari se intereseaza de joburi în management, consultanţă, arhitectură, design sau import-export. 
Unele firme care beneficiază de spaţii închiriate de la Primăria Iasi riscă să nu poată accesa fonduri europene. În prezent, contractele sunt pe un an şi sunt prelungite prin acordul părţilor. Intervalul de 5 ani este insa cel minim acceptat conform condiţiilor specifice de accesare din ghidul solicitantului, ghid afişat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, prioritatea de investiţii 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial. În caz contrar, dintr-o banală piedică birocratică, firmele locale ratează posibilitatea accesării fondurilor europene, cu impact negativ pentru economia locală.
Tot mai multe companii îşi testează candidaţii cu poligraful. Şi asta pentru că mulţi tineri îşi înfloresc CV-ul sau chiar mint la interviuri. Înainte de a se aşeza pe scaunul de la detectorul de minciuni, candidaţii sunt instruiţi circa o oră de experţi. Iar din discuţii află drepturile pe care le au, ba chiar şi întrebările pe care le vor primi. Angajatorii care apelează la această testare sunt în general instituţii bancare, firme de pază şi de curierat, societăţi de asigurări şi sau multinaţionale.
Cazarea vârstnicilor în azilu­rile municipalităţii iesene se va scumpi. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Comunitară, contri­buţia beneficiarilor va fi cu 20 pana la 30% mai mare. Reglementarile urmeaza să fie pu­blicate în Monitorul Oficial si privesc pensionarii din Iaşi care au la aceasta ora cele mai re­duse contribuţii din ţară, la ju­mătate fata de Bu­cureşti, de exemplu. Astfel, costurile cu întreţinerea fiecarui vârstnic se ridică la peste 1.900 lei, in conditiile in care beneficiarii unui loc în că­min plătesc doar 511 lei lunar. La aceasta data, municipalitatea dispune de două cămine, Con­siliul Judeţean are un singur cămin de bătrâni, iar alte persoane vârstnice sunt cazate în centre pentru persoane cu handicap, dar şi în cămine-spital. Situaţia serviciilor destinate bătrânilor a fost discutată recent si la Prefectura Iasi, în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
Comunitatea de romi din localitate a reactionat violent cand familia bulibasei din localitate s-a trezit in fata portii cu un sicriu, doua coroane, o cruce pe care era scris numele unui fiu al bulibasei, dar si aproximativ 100 de lumanari. Romii din Harlau sunt convinsi ca li s-au facut vraji, iar politia a fost alertata si a fost demarata o ancheta in acest caz. Dar, imediat dupa ce au plecat politistii, coroanele, sicriul, crucea, dar si lumanarile au fost adunate la un loc si incinerate pentru alungarea spiritelor rele. Totul, dupa obiceiurile comunitatii rome.
Pentru a facilita accesul pensionarilor la tratament, aleșii pregătesc o lege prin care această categorie ar putea beneficia de o vacanţă subvenționată. In Romania, sunt zeci de mii de pensionari care nu au cum să meargă măcar o zi într-o stațiune si asta pentru că nu au bani. Iar o reducere de 50 la sută pentru acestia ar fi un efort infim pentru statul roman. Nu toți pensionarii vor putea beneficia însă de reducere, ci doar cei care un venit sub 1.500 de lei. Asta pentru ca parlamentarii consideră ca pensionarii care au venituri peste această sumă își pot permite un concediu sau o cură de tratament, fără a fi nevoie să mai fie protejați de statul român. O analiză asupra sistemului de pensii din România, aplicata la nivelul economiei şi populaţiei judeţului Iaşi, indică si tendinţe îngrijorătoare privind sustenabilitatea pensiilor de stat în următorii ani. Din ultimele raportări ale Casei Teritorial de Pensii Iaşi, a reieşit că aproximativ 24 la sută din populaţia judeţului este reprezentata tocmai de pensionari.
Zilele acestea, sediul Serviciului Paşapoar­te Iasi din bulevardul Primăverii este plin. La fiecare 24 de ore, instituţia procesează până la 200 de cereri, iar dintre acestea 20% sunt ale celor de peste Prut. În comparaţie, în lunile de vară zilnic sunt procesate si câte 700 de cereri pe zi. Acum, Iaşul este aglomerat şi cu multe solicitări venite de la ambasade, dar şi de la cetăţeni din alte judeţe, majoritatea studenţi. Potrivir reprezentanţilor Serviciului Paşapoarte, programările on-line sunt alocate deja până la sfârşitul lunii februarie. Cu alte cuvinte, un sfat de luat in seama de catre cei care vor să plece la vară în concedii şi au nevoie de paşapoarte: trebuie să se înscrie de pe acum on-line, pentru ca abia în primăvară le vor fi procesate cererile.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord – Est, noul termen de depunere a proiectelor în cadrul Apelului destinat microîntreprinderilor va fi data de 27 aprilie, ora 12. Pentru regiunea de nord – est a României există disponibilă o finanţare totală de circa 41 milioane de euro. „Pentru acest apel de proiecte pot solicita finanţare societăţile comerciale şi cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, au mai mult de un an de activitate şi profit din exploatare înregistrat în anul 2015 şi care investesc în mediul urban. Pot primi finanţare investiţiile sau activităţile care se referă la construirea, modernizarea şi extinderea spaţiilor de producţie sau prestare a serviciilor, la dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line”, potrivit comunicatului de presă. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este 25.000 de euro, iar cea maximă trebuie să respecte normele de acordare a ajutorului de minimis: valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice, din fonduri publice, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (ultimii 2 ani fiscali înainte de data depunerii cererii de finanţare şi anul curent depunerii cererii de finanţare) este de 200.000 de euro, echivalent în lei. Finanţarea nerambursabilă solicitată se poate situa la cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.
Proiectul unor fotografi, unii profesioniști, alții amatori ori simpli iubitori de artă începe să prindă contur. Zilnic, 40.000 de ieșeni își potolesc nevoia de frumos, de culoare, ori de acasă pe unul din cele mai dedicate grupuri Facebook de fotografie însumând sugestiv, așa cum o arată numele acestuia, Frumusețile Iașului.
Vacanţă intersemestrială va începe pe 4 februarie şi se va încheia pe 12 februarie 2017, vacanţa de Paşte (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie - 10 septembrie 2017). Faţă de anii anteriori, programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. De asemenea, etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, de regulă, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto