Bacau

Emiterea Hotărârii de Guvern care consfințește statutul de stațiune turistică de interes local a municipiului Moinești, urmată de publicarea HG în Monitorul Oficial al României, au prilejuit organizarea unui ciclu de manifestări și evenimente care să puncteze importanța noului statut al orașului, dar mai ales modul în care va fi pus în valoare potențialul turistic al localității și al zonei din care face parte municipiul Moinești. În cochetul sediu al Centrului Cultural Lira din localitate, la finele săptămânii trecute, a avut loc prima reuniune a membrilor noii Asociații de Promovare Turistică a județului Bacău, dar și conferința de presă pentru anunțarea acestor evenimente, cu participarea primarilor orașelor stațiune Târgu-Ocna și Slănic Moldova, Ștefan Șilochi și Gheorghe Baciu, dar și a primarilor și a reprezentanților autorităților din Dărmănești Constantin Toma, Măgirești și Zemeș. Întâlnirea s-a bucurat și de participarea senatorului Viorel Ilie, precum și a conducerii Serviciului Public pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont al Consiliului Județean Bacău. Seara a continuat cu un spectacol al Teatrului George Bacovia, „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, care a deschis, în mod stălucit, stagiunea teatrului băcăuan în Moinești. 
An plin de evenimente la Slănic Moldova. „Anul 2017 la Slănic Moldova va fi unul plin de evenimente, prin care ne dorim să transformăm stațiunea într-o destinație turistica atractivă, nu numai din punct de vedere balneo-climateric, dar și din punct de vedere al turismului cultural, sportiv, religios sau istoric” a declarat Mihaela Elena Anton, viceprimar al Slănicului. De altfel, autorităţile din Slănic Moldova susţin că anul 2017 va avea câte ceva pentru fiecare. Asta pentru că edilii au în plan mai multe proiecte care acoperă o gamă largă de domenii de interes pentru localnici, dar mai ales pentru turişti. Iar toți vizitatorii care vor alege să-și petreacă o perioadă în acestă zonă se vor putea bucura de evenimente sportive, de la curse off-road, la mountain bike și maraton montan, de concursuri de dans sportiv, handbal, tenis de masă și backgammon. „Avem proiecte culturale, fiind vorba despre un concept ambițios de rezidență artistică, cu invitați de la nivel internațional, la un festival de jazz și o caravană a filmului românesc. Nu vor lipsi evenimentele de promovare a tradițiilor și datinilor strămoșești, festivitățile cu specific religios religioase sau istoric, astfel încât să acoperim toată paleta de activități și gusturi ale turiștilor noștri. Ne dorim să promovăm stațiunea balneoclimaterică Slănic Moldova și să atragem cât mai multi turiști, care, pe lângă aerul curat și izvoarele minerale, să aibă parte de agrement și distracție” a completat viceprimarul din Slănic Moldova. Primul eveniment din acest an care a fost un real succeds pentru slăniceni, „Serbările Zăpezii Slanic Moldova”din perioada 20 ianuarie - 5 februarie, a readus practic la viață toate pensiunile și hotelurile din stațiune care au fost ocupate la capacitate maximă. Printre evenimentele programate în acest an la Slănic Moldova sunt Festivalul Lemnului, Festivalul de Umor, Cupa Slănic Moldova la Dans Sportiv, Oktober Fest, Răvăşitul Oilor la Stâna Dacilor, Concursul Naţional de Table, Trofeul Dacii Liberi, Mountain Bike „Legendele Nemirei”, Cupa Slănic la Tenis de Masă, Festivalul Pietrarilor, Maratonul „Legendele Nemirei”, precum şi Zilele Oraşului Slănic Moldova.
Peste 1600 metri de plase monofilament, zeci de kilograme de pește eliberat și ambarcațiuni artizanale pentru braconaj distruse reprezintă bilanțul activității pe care voluntarii Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacău au realizat-o, în perioada 6-9 martie, pe ariile protejate naturale din județ. Acțiunile s-au desfășurat în regim prorpriu sau în colaborare cu instituții abilitate pe lacurile Berești, Galbeni și Răcăciuni, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Astfel, în intervalul 6-8 martie, în urma acțiunilor de monitorizare și combatere a braconajului piscicol pe Lacul Berești, membrii CRE Bacău au reușit să identifice și să scoată din ape 4 plase monofilament, cu o lungime de aproximativ 350 metri, iar pe Lacul Galbeni au fost găsite plase folosite de braconieri, în lungime de aproximativ 800 de metri, din acestea fiind eliberate circa 50 de știuci. O altă amplă acțiune a fost desfășurată, de dată aceasta la solicitarea Poliției – Secția Buhoci, pe Lacul Răcăciuni, pe 9 martie. ”Aici au fost găsite și distruse cinci ambarcațiuni artizanale folosite la braconaj. De asemenea, au fost scoase și distruse plase monofilament în lungime de aproximativ 500 de metri, din plase fiind eliberate peste 30 kg de pește. Un lucru foarte important este că plasele au fost găsite în zona de coadă a lacului, pe apa mică, zonă frecventată în acestă perioadă de mii de păsări”, au spus reprezentanții CRE Bacău. De altfel, tot în aceste zile, mai multe exemplare de păsări au fost găsite de pescari, prinse în fire de pescuit, din fericire fără răni grave, astfel că zburătoarele au putut fi eliberate fără alte riscuri. Echipa Centrului Regional de Ecologie Bacău anunță că acțiunile de monitorizare a lacurilor în vederea prevenirii și combaterii braconajului piscicol vor continua. Sursa: desteptarea.ro
Agenţii din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Locale au desfăşurat o acţiune care a vizat respectarea regimului parcărilor cu plată din zona centrală a municipiului. Cu prilejul acţiunii a fost constatat faptul că 80 de autovehicule aveau achitată contravaloarea parcării cu tichet eliberat de aparatul de taxat, iar 26 aveau abonamente de parcare. Au fost aplicate 14 amenzi, în valoare de 450 lei, pe lista agenţilor locali fiind şi 14 vehicule care urmează a fi verificate şi pentru care, în viitorul apropiat,vor fi dispuse măsurile care se impun.
Încă de la începutul acestui an, procedura de acordare a trei tipuri esenţiale de prestaţii sociale a fost simplificată foarte mult, în avantajul atât al beneficiarilor cât şi al instituţiilor implicate în aplicarea legislaţiei în domeniu. Cea mai importantă schimbare constă în faptul că pentru toate trei, respectiv alocaţia de susţinere familială, ajutorul social, precum şi cel de încălzire, se completează şi se depune o singură cerere. Pentru atestarea veniturilor declarate în cerere de către solicitanţi, fiecare primar trebuie să ceară de la organul central fiscal din zonă documente referitoare la cele menţionate. Beneficiarii mai au şi un alt avantaj. Acum, din veniturile lunare nete care îi exclud pe solicitanţi de la plata prestaţiilor respective sunt scoase mai multe. Astfel, la stabilirea plafonului în funcţie de care se aprobă cele trei prestaţii nu se iau în calcul alocaţia de susţinere familială şi cea de stat pentru copii, bugetul personal complementar, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, bursele şcolare, sumele plătite în cadul Programelor „Bani de liceu” şi „Bursa profesională”, precum şi veniturile obţinute de către zilieri, din activităţile cu caracter ocazional. Pe de altă parte, însă, şi condiţiile de acordare au fost modificate, acum fiind şi mai restrictive. Pentru a primi ajutorul social, persoanele apte de muncă vor fi verificate lunar dacă lucrează, pe bază de contract individual, ori dacă au refuzat un loc de muncă sau serviciile pentru stimularea ocupării şomerilor şi de formare profesională a acestora, oferite de către agenţiile de profil. Pentru aceasta, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi Inspectoratul Teritorial de Muncă vor transmite lunar Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social, care s-au angajat, inclusiv cele plecate la lucru în străinătate, precum şi cu cele care au refuzat încadrarea sau serviciile amintite. Beneficiarii care vor refuza un loc de muncă ori să participe la serviciile oferite de către AJOFM nu vor mai avea dreptul la ajutor social. Cei care vor împiedica efectuarea de către primărie, la domiciliul lor, a anchetei sociale nu vor fi înscrişi la ajutor. Aceste ultime noi prevederi le vor da mai mult de lucru instituţiilor judeţene de mai sus, precum şi primăriilor. Măsura, însă, va avea ca efect excluderea tuturor celor care nu sunt îndreptăţiţi la cele trei prestaţii sociale. Deocamdată, numărul celor care le iau este impresionant. Aproape 15.000 familii din judeţul Bacău beneficiază de alocaţie de susţinere familială, peste 10.000 primesc ajutor social, iar mai mult de 24.000 au dreptul la ajutorul de încălzire.
Printre oraşele care au înregistrat peste 100.000 de conturi de utilizatori de Facebook în această lună se regăseşte şi Bacăul. Pe categorii, cei mai mulţi utilizatori români de Facebook au vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, urmaţi de cei între 18 şi 24 de ani şi respectiv, de segmentul celor între 35 şi 44 de ani. Cele mai multe conturi pe reţeaua de socializare sunt deţinute de bărbaţi, aproape 60%, restul aparţinând femeilor. În acelaşi timp, 66,69% dintre românii care cont de Facebook sunt căsătoriţi, 23,34% sunt singuri, în timp ce 8,89% sunt într-o relaţie. Statistic, numărul conturilor de Facebook ale utilizatorilor români a ajuns în 2017 la 9,6 milioane.
Investiţiile în sistemul de colectare şi depozitare a deşeurilor din Bacău, împrumuturile şi angajamentele de plată semnate în 2010 şi modul în care acestea au fost realizate se resimt acut. În momentul realizării investiţiilor pe domeniul deşeuri, colectare – transport – depozitare, doar prin operatorul regional de salubritate Bacău, prin Asociaţia Intercomunitară de Salubritate, aşa cum a condiţionat UE alocarea fondurilor europene pentru aceste investiţii, cei care au semnat contractul în anul 2010 s-au obligat în numele comunităţii la majorări repetate şi constante ale tarifului la gunoi în municipiu. În 2010 a fost semnat contractul care prevedea creşterea tarifului la salubritate periodic, una dintre aceste majorări de tarif fiind programată pentru 2017. Bacăuanii au fost astfel obligaţi să suporte creşteri succesive şi constante ale tarifului colectării, transportului şi depozitării gunoiului. Modificarea de tarif programată de semnatarii contractului în anul 2010 pentru 2017, a fost supusă constatării consilierilor locali băcăuani actuali. Dar, pentru ca băcăuanii să nu suporte consecinţele angajamentelor asumate s-a votat în ultima şedinţă extraordinară a Consiliului Local ca acea creştere de preţ să fie suportată din bugetul local. Astfel, preţul va rămâne neschimbat pentru contribuabilii băcăuani, iar în loc de 9,61 lei / lună / persoană, cât ar fi trebuit să fie prin majorare, rămâne 6 lei / lună / persoană.
Termenul de depunere a cererilor de înregistrare pentru eliberarea atestatelor pentru comercializarea produselor accizabile a fost prelungit până la 15 februarie 2017. Iniţial, până anul trecut, pe 20 decembrie, firmele care comercializează în sistem angro sau en detail produse energetice, precum şi cele care distribuie şi vând angro tutun prelucrat şi alcool trebuiau să solicite la Vamă preschimbarea acestor documente. În judeţul Bacău, sunt înregistraţi 210 agenţi economici care trebuiau reatestaţi, din care 125 pe comerţul cu produse energetice şi 85 pe alcool şi tutun. În această categorie intră atât firmele care distribuie şi vând benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili, cât şi cele care comercializează angro tutun prelucrat şi băuturi alcoolice. Prin urmare, până la 15 februarie 2017 inclusiv, operatorii economici care deţin atestate valabile pentru distribuţie şi comercializare în sistem angro/en detail de astfel de produse pot să depună la autoritatea competentă o nouă cerere de înregistrare şi documentele aferente La acea dată, atestatele emise anterior îşi pierd valabilitatea, iar desfăşurarea activităţilor respective fără atestat poate constitui, după caz, infracţiune sau contravenţie. Inspectorii de la Antifraudă Fiscală sau vameşii de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi sunt cei care vor face controale după această dată.
Clădirea aparţinând acum Consiliului Judeţean Bacău, va fi solicitată de către autorităţile locale băcăuane, imobilul fiind situat în imediata apropiere a sediului Primăriei Bacău. Dar, vestea bună pentru contribuabilii băcăuani este că, începând de pe 25 ianuarie 2017, vor putea să plătească taxele şi impozitele și prin intermediul Poştei Române, la oficiile informatizate. „Am făcut un pas în plus în direcția facilitării plății taxelor și impozitelor de către băcăuani. Municipalitatea vine astfel mai aproape de contribuabili, din respect pentru aceștia” a declarat primarul Bacăului, Cosmin Necula.
Ideea Primăriei Slănic Moldova de a relansa celebrele „Serbări ale Zăpezii” a fost foarte bine primită de către locuitorii staţiunii, dar şi de turiştii veniţi aici în număr foarte mare. Iar distracţia şi voia bună au fost cuvintele de ordine pentru toţi cei care au ajuns la baza Pârtiei „Nemira”, unde s-a dat startul evenimentelor. Este vorba de concursuri sportive, spectacole de divertisment, dans în clăpari şi întreceri culinare. Astfel, municipalitatea a readus în prim-plan una dintre atracţiile de altă dată ale zonei, fiind vorba despre organizarea „Serbărilor Zăpezii”, care vor dura până la finele lunii ianuarie. 
Consiliul Local Bacău a aprobat majorarea plafonului pentru vârstnicii care beneficiază de abonamente la transportul public, ca urmare a majorării cu 5,25% a punctului de pensie. Pentru ca bunicii să beneficieze în continuare de transport gratuit, practic, a fost aprobată creşterea plafonului de la 1.050 de lei brut la 1.106 lei. Astfel, toți cei aproximativ 10.000 de pensionari din Bacău vor avea în continuare facilitatea la transportul în comun. Beneficiază de abonamente gratuite pensionarii la limită de vârstă, pensionarii de invaliditate, cei anticipat, anticipat parţial, cei cu pensie de urmaş care au împlinit vârsta de 60 de ani, cei cu venituri din pensii mai mici sau egale cu 1.106 de lei brut.

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto