Recent, la sediul Zonei Metropolitane Botoșani a avut loc o întâlnire între reprezentanții furnizorului de energie electrică pentru localitățile din interiorul Zonei Metropolitane Botoșani, Enel Energie Muntenia și reprezentanții ADI Zona Metropolitană. Din partea furnizorului de electricitate, au fost prezenți Cătălin Cîrstea, manager departament furnizare Enel și Laurențiu Brumaru, din departamentul Inovații și Soluții noi pentru Eficiență Energetică. Și, s-au pus pe tapet mai multe probleme și soluții privind eficiența energetică și investițiile în iluminat public, în toate localitățile Zonei Metropolitane.

Reprezentanții Primăriei Botoșani s-au arătat interesați de noi soluții de eficientizare după modelul investiției din Strada Primăverii în ceea ce privește iluminatul public. În fapt, potrivit Primăriei Botoșani, există un interes real la nivelul municipiului pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, pentru a crește eficiența energetică. Cu atât mai mult cu cât, în acest moment sunt în curs de finalizare procedurile de delimitare a proprietății între E.ON și Primăria Botoșani la infrastructura de iluminat public. Cât privește primăriile din mediul rural, la Primăria Mihai Eminescu, de exemplu, se dorește ca iluminatul public să acopere și drumurile sătești. În cazul unui operator unic în cazul mai multor entități administrative se apreciază că s-ar putea face economii importante.

În acest moment, serviciul de iluminat la nivelul Zonei Metropolitane beneficiază de un cost favorabil la achiziția de energie electrică împreună, pe bursă, prețul de achiziție fiind bun în condițiile creșterii prețurilor la nivel național. Și se dorește inclusiv delegarea gestiunii iluminatului public la un operator unic pentru întreaga Zonă Metropolitană. Proiectul de eficiență energetică depus de ADI Zona Metropolitană Botoșani pe programul Orizont 2020, în valoare de 2 milioane de euro, își propune tocmai atragerea de fonduri pentru investiții noi în iluminat public, în locații unde se construiesc case, dar și pe drumurile sătești și cele comunale. Și se discută tot mai mult la nivelul localităților din cadrul ZMBT despre contractarea diferențiată a energiei consumate pe timp de zi și separat, pe timp de noapte.

Discuțiile cu reprezentanții Enel Energie Muntenia vor continua în prima decadă a lunii octombrie a acestui an.

O amplă delegație ucrainiană a vizitat pentru două zile Botoșaniul  pentru o sesiune intensivă de scriere de proiecte. Organizatori au fosZona Metropolitană Botoșani și Compania ”Darimar” Bistrița,  specializată în asistență și consulting proiecte cu finanțare europeană, împreună cu Primăria Cernăuți și Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți.

Workshop-ul, intitulat „Cooperarea transfrontalieră – o soluție eficientă”, a oferit participanților o sinteză a programului Operațional Comun România- Ucraina, în prezentarea lui Gheorghe Ciobanu, trainer și coorganizator al atelierului. Căci partea română și-a pregătit inclusiv partenerii din Ucraina în ceea ce privește tehnicile și metodele de scriere a cererilor de finanțare, la Botoșani fiind prezenți pe parcursul celor 2 zile, directori din Primăria Cernăuți, primarul orașului Noua Suliță, directori de școli din Cernăuți și Hliboca, dar și manageri de muzee, oameni de presă reprezentând Centrul bucovinean de artă, dar și Societatea Culturală Mihai Eminescu, ambele din Cernăuți.

Dar, participanților din Ucraina li s-au alăturat în cele două zile de training, primari, viceprimari și administratori publici ai primăriilor din județul Botoșani, alături de șefi ai unor instituții publice botoșănene și ONG-uri. Au fost reprezentate prin primarii și viceprimarii lor, comunele Vlădeni, Roma și Curtești. Iar lor li s-au alăturat profesori și directori de școli, manageri de la Centrul de Creație Botoșani, Școala Populară de Arte și Muzeul Județean, alături de reprezentanți ai asociațiilor neguvernamentale și cei ai firmelor de consultanță. Nici conducerea Consiliului Județean Botoșani, prin președintele Costică Macaleți și directorul Biroului Programe, Otilia Moruzi, nu au vrut să rateze șansa de a întâlni și de a saluta o delegație atât de numeroasă din partea ucraineană. 

Și, tuturor, le-a fost lansată de către organizatori provocarea unui dialog interactiv. Iar propunerea a funcționat pentru că mai multe propuneri desprinse din lucrările atelierului se vor materializa efectiv prin proiecte și asta chiar foarte repede. Este vorba despre proiectele inițiate de parteneriatul Voloca - Botoșani pe Educație și Cultură, Oprișeni - Primăria Mihai Eminescu, pe Patrimoniu Cultural, Noua Suliță - Vlădeni, cu un proiect axat pe siguranța cetățeanului, Școala Populară de Artă – Primăria Voloca și Muzeul Oprișeni – Muzeul Județean Botoșani. Și, printre altele, o autospecială de intervenție în caz de incendiu va fi achiziționată prin proiect de comuna Vlădeni din județul Botoșani, iar o scenă mobilă este dorită de municipalitatea botoșăneană în cadrul unui proiect care se va derula cu administrația orașului Noua Suliță.

Cum botoșănenii sunt recunoscuți ca fiind gazde bune, musafirii din Ucraina au fost și protagoniștii unui scurt pelerinaj pe urmele lui Eminescu, începând cu Ipoteștiul și terminând cu centrul istoric al Botoșaniului. Au fost impresionați de complexul muzeal și modul în care s-a reușit modernizarea lacului cu nuferi, cu atât mai mult cu cât o parte dintre ei au poposit pentru prima dată pe meleagurile eminesciene. 

Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 a constituit obiectul dezbaterilor pentru cei peste 85 de participanți la Forumul partenerilor din Botoșani și Drochia, găzduit de partea moldoveană în luna septembrie. Organizatorii forumului au fost Consiliul Raional Drochia și  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Botoșani, la care se adaugă  Asociația Obștească Centru de Resurse “Univers” din Drochia. Pentru identificarea de parteneri și de proiecte comune a fost planificată organizarea unor ateliere de lucru distincte pe Autoritate publică locală și Siguranța cetățeanului, Cultură și Patrimoniu, Educație sau Sănătate, cu un număr de 15 parteneri de fiecare parte a Prutului, din rândul primarilor, managerilor de instituții și a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale. Forumul a produs surpriza unei prezențe de trei ori mai numeroasă din rândul tuturor participanților. Şi aceasta este o dovadă a faptului că finanțările pe proiectele transfrontaliere sunt de această dată, practic și nu doar teoretic, foarte aproape. Mai exact, la nici două luni distanță. Și totul, în condițiile unei întârzieri în derularea programului de circa un an și jumătate, timp în care însă ambele părți au parcurs însă pașii posibili din perspectiva viitoarelor proiecte transfrontaliere, prin încheierea acordurilor de cooperare și a unor  protocoale similare. Din partea română au participat primarii comunelor Curtești, Bălușeni, Vlădeni, Stăuceni, Durnești, Blândești, Albești, directori de școli din Curtești, Bucecea, Vlădeni, Albești, reprezentanți ai unor instituții publice județene (Scoala Populară de Arte, Fundația județeană pentru Tineret) și ONG-uri (Fundația Nicoară, Asociația Floarea Albastră, Asociația Arlechin). Din partea moldoveană au participat președintele și executivul Consiliului Raional Drochia, administrația publică a orașului, primari din 17 localități, directori de școli, din sănătate, cultură. Forumul și-a propus crearea cadrului operațional care, din această toamnă, va permite partenerilor din Botoșani și Republica Moldova, să aplice efectiv pe proiecte integrate, simetrice sau cu aplicant de o parte a graniței și cu beneficiari de ambele părți. După discuțiile pe ateliere a urmat o  “masă rotundă” lucrativă organizată în premieră absolută pentru ambele părți. Dincolo de faptul că au avut ocazia să discute liber despre problemele din comunitățile lor, cei prezenți  au identificat obiective reale pentru finanțări care le vor permite, din postura de parteneri, să producă schimbarea în comunitățile, instituțiile sau ONG-urile lor. Și totul, cu bani europeni, într-un procent covârșitor și cu o minimă contribuție proprie.

Sute de copii şi-au urmat părinţii în străinătate, însă, după câţiva ani, au solicitat reînscrierea în şcolile botoşănene. Datele centralizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean arată că pe parcursul anului şcolar trecut au solicitat reînscrierea în şcolile botoşănene 150 de elevi. Cei mai mulţi, 106, au revenit din Italia. În categoria elevilor reîntorşi acasă se numără elevi de toate vârstele, de la clasa pregătitoare, până la elevi de şcoală postliceală. Dacă aceşti elevi au revenit pe meleagurile natale, alţii au început aventura străinătăţii alături de părinţi. Este vorba despre 51 de elevi de la clasa a II- până la clasa a IX-a și care în anul şcolar trecut au solicitat documentele şcolare pentru a se putea înscrie în şcoli din alte ţări.  

Tunisia a devenit prima ţară arabă şi a patra din lume la numărul divorţurilor, cu o medie de 41 pe zi, conform statisticilor dezvăluite de Ministerul Justiţiei, relata ieri EFE. Potrivit unui raport publicat miercuri, anul trecut 15.892 de căsătorii s-au destrămat într-o ţară cu doar 11 milioane de locuitori, reprezentând o medie de 1.248 de divorţuri pe lună, majoritatea dintre ele în mod „unilateral”, ceea ce înseamnă la decizia unuia dintre soţi. Legea islamică sau „sharia” este mai indulgentă cu bărbatul, căruia nu-i pretinde să prezinte motivele pentru care vrea să divorţeze şi nici nu are nevoie de consimţământul soţiei, cu care legea este mult mai restrictivă. În cazul în care soţia ia iniţiativa divorţului atunci poate pierde drepturile la zestre sau compensaţia economică. Această compensaţie este calculată de judecător şi este solicitată de partenerul care nu a cerut divorţul. Acest tip de compensaţie este de câteva mii de dinari (circa 350 de euro), ceea ce contribuie de asemenea la creşterea numărului de divorţuri.

 

Două femei au fost atacate cu lovituri de ciocan pe străzile din Chalon-sur-Saone, în zona est-centrală a Franţei, de către un bărbat „îmbrăcat în negru” şi care ar fi strigat „Allah Akbar”, potrivit unui comunicat comun al Prefecturii şi Parchetului, informează AFP. O sursă apropiată anchetei a declarat că pista unui act comis de un dezechilibrat psihic este cea privilegiată. Cele două femei au fost rănite uşor. Una dintre ele a fost lovită „în spatele capului”, iar rănile au necesitat patru puncte de sutură, precizează comunicatul.„Cele două victime sunt şocate”, potrivit Prefecturii departamentului şi Parchetului, care adaugă că agresiunile au avut loc „la sfârşitul dimineţii” şi „la intervale de câteva minute, în apropiere de centrul oraşului”. Agresorul „a fugit imediat şi nu s-a mai manifestat de atunci”.

Coreea de Nord a lansat o rachetă care a survolat Japonia, a anunţat guvernul nipon, precizând că anunţul acestui tir a fost făcut cu câteva minute mai devreme de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap. Dispozitivul a survolat insula japoneză Hokkaido, au precizat autorităţile nipone, subliniind că sistemul de avertizare J-Alert a fost declanşat în mai multe regiuni din nordul arhipelagului. „Trece o rachetă. Trece o rachetă. Se va întâmpla probabil deasupra Insulei Hokkaido din direcţia Oceanului Pacific. Mai ales nu strângeţi obiectele pe care le puteţi găsi”, a precizat sistemul de alarmă J-Alert, potrivit imaginilor transmise de mass-media. Acest nou tir a avut loc în timp ce premierul japonez, Shinzo Abe, se află într-o vizită în India unde a lansat un nou apel la întărirea presiunii asupra Coreii de Nord. A fost a doua oară în mai puţin de o lună când o rachetă nord-coreeană a survolat arhipelagul nipon. Precedentul dispozitiv a trecut peste nordul Japoniei la 29 august. Între timp, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear la 3 septembrie.

Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii care a avut loc la staţia de metrou londoneză Parson Green, relatează site-ul cotidianului „Express”. Explozia a fost declanşată de un dispozitiv improvizat, iar serviciul britanic de informaţii interne, MI5, participă la investigarea incidentului, a anunţat Poliţia Metropolitană din Londra. „La ora 8:20 în această dimineaţă, la staţia de metrou Parsons Green, a avut loc o explozie într-o garnitură de metrou. Apreciem că a fost vorba despre o detonare a unui dispozitiv exploziv improvizat. Există rapoarte privind 18 persoane rănite. Cele mai multe dintre răni sunt arsuri. Locul incidentului rămâne închis, iar investigaţia continuă. Există multe întrebări urgente în curs de soluţionare, iar sute de detectivi implicaţi verifică înregistrările camerelor de supraveghere, fac o anchetă criminalistică şi discută cu martorii. Această investigaţie este susţinută de colegii noştri de la MI5, care au venit cu expertiza lor în domeniul informaţiilor. Locuitorii Londrei se pot aştepta la o prezenţă sporită a poliţiei, în special în sistemul de transport, de-a lungul zilei”, a declarat comisarul de poliţie Mark Rowley. Întrebat dacă a fost reţinută vreo persoană, Rowley a spus: „Este o investigaţie în desfăşurare pe care o urmărim în direcţia pe care am indicat-o”. Poliţia Metropolitană nu a oferit informaţii despre conţinutul dispozitivului exploziv şi a reiterat faptul că explozia este investigată ca incident terorist. Potrivit unor imagini publicate pe Twitter, ar fi vorba despre un dispozitiv exploziv improvizat care a fost plasat în interiorul unei găleţi din plastic de culoare albă, învelită într-o pungă din plastic. Mai multe fire ieşeau din acest dispozitiv, iar o substanţă necunoscută a fost împrăştiată pe o rază de câţiva metri. Conform unor surse citate de „The Telegraph”, pachetul ar fi conţinut substanţe chimice nocive şi ar fi fost amplasat lângă una dintre uşile de acces în metrou.

 

Președintele american Donald Trump a denunțat vineri atentatul de la Londra, unde o explozie s-a produs la stația de metrou Parsons Green, și a afirmat că teroriștii trebuie tratați într-o manieră mult mai dură. Explozia unui dispozitiv improvizat produsă vineri dimineața la metroul din Londra s-a soldat — conform ultimului bilanț — cu rănirea a 22 persoane care sunt spitalizate. Incidentul a fost calificat de poliția britanică ca fiind ’terorist’. ’Un alt atac la Londra comis de un lup singuratic (terorist). Aceștia sunt oameni bolnavi și demenți care se află în atenția Scotland Yard. (Măsurile) trebuie să fie proactive!’, a scris Trump pe Twitter. ’Teroriștii singuratici trebuie tratați într-o manieră mult mai dură. Internetul este principalul lor instrument de recrutare pe care trebuie să-l blocăm și să-l folosim mai bine!’, a mai scris el. Trump încearcă să pună în aplicare ordinul privind interdicția de călătorie în SUA pentru imigranții din 6 țări musulmane, însă a întâmpinat rezistență din partea instanțelor judecătorești. ’Interdicția de călătorie în Statele Unite ar trebui să fie mult mai largă, mai dură și mai precisă — însă, în mod stupid, nu ar fi corect politic!’, a mai spus el.

Serviciul Român de Informații subliniază că este o instituție supusă controlului parlamentar și că, în plus, are un Cod de Conduită Etică "asumat și implementat la toate nivelurile". "SRI este o instituție supusă controlului parlamentar, printr-o comisie dedicată activității sale. Am răspuns cu promptitudine și complet oricăror cereri venite din partea acesteia. Mai mult, au fost situații în care conducerea SRI a cerut audierea în cadrul acestei comisii parlamentare pentru a clarifica eventualele nelămuriri apărute în spațiul public. În plus, față de controlul intern și cel parlamentar, actuala conducere a SRI a elaborat și aprobat un cod de conduita etică care stabilește norme și limite foarte clare în ceea ce privește deontologia profesională a ofițerului de informații. La acest moment Codul de Conduita Etică este asumat și implementat la toate nivelurile Serviciului Român de Informații. Fidel misiunii asumate de a înfăptui securitatea națională, Serviciul Român de Informații îi asigură pe toți cetățenii României că nu are alt țel decât acela de a apăra interesele poporului român și de a respecta Constituția și legile țării", se precizează într-un comunicat postat vineri pe site-ul instituției. Tot vineri, Serviciul a informat că nu există cazuri în care să fi monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată. Potrivit comunicatului SRI, aceste precizări survin solicitărilor mass-media din ultima perioadă.

 

logo tele moldova

Postul de Televiziune Tele Moldova Plus indeplineste toate caracteristicile sirigorile unui post de televiziune regional avand licenta prin satelit nr.S-TV 306 din 30 iulie 2013 si licenta TV-C 667 din 7 martie 2013.

Populare

Recent Comentate

Galerie Foto